Bezpečnostné opatrenia pri pálení domácej pálenky

Destilácia nie je detská hra, ale veda, ktorá sa môže ľahko stať nebezpečnou, ak človek nevie, čo má robiť, alebo nevenuje dostatočnú pozornosť bezpečnosti!

 

Predtým, ako začnete destilovať, si prečítajte tieto bezpečnostné upozornenia!

❗ Poskytnite dostatok miesta pre prácu! Vyberte si svetlé, čisté a dobre vetrané miesto.

❗ Horľavé látky (napr. Etylalkohol) sa vyrábajú počas výroby pálenky a osobitná pozornosť sa musí venovať zabráneniu horľavým situáciám. Majte po ruke hasiaci prístroj! Pri zbere a skladovaní destilátu je potrebné postupovať  opatrne a minimalizovať riziko úniku. Počas varenia pálenky nefajčite!

❗ Pred začatím varenia vždy skontrolujte, či  rúry nie sú upchaté. Ak medzi kotlom a kupolou používate izoláciu, vyberte riešenie, ktoré kupolu neprilepí príliš pevne na kotol. Teda, aj keď dôjde k zablokovaniu potrubia, kupola sa môže nadvihnúť a nedochádza k výbuchu.

Neprepĺňajte kotol, nechajte dostatok miesta pre výpary. Môže sa tvoriť pena, ktorá môže unikať z nádoby alebo spôsobiť zablokovanie. Zvyčajne by sa mala nádoba plniť len do 3/4.

Monitorujte nepretržite teplotu. Pokiaľ je to možné, použite nastaviteľný ohrievač. Na začiatku varenia použite ohrievač s najvyšším výkonom , keď sa kaša blíži k bodu varu znížte výkon a  pokúste sa udržiavať teplotu .

❗ Dbajte na to, aby sa neprehriala chladiaca voda a aby z nej  neunikli žiadne pary.

Počas destilácie nepite alkohol! Čerstvá pálenka má niekedy veľmi vysoký obsah alkoholu, takže ak ju chcete ochutnať iba skromne, po kvapkách. Varenie pálenky je nebezpečná technológia, urobte to v triezvom stave.